
متاورس چیست و چگونه است؟
در کلام اول باید بگم متاورس معنی مشخص و دقیق نداره و انقدر گستردهست که هرکسی تعریف خاصی از خودش رو براتون میگه.
میخوام برعکس همه بهجای اینکه اول از تاریخچه و ریشه متاورس بگم، اول آخرشو بگم.
متاورس چیه؟ از چی ساخته شده؟
متاورس درواقع ترکیبی از جهان دیجیتال و واقعیته که شما میتونید توش زندگی کنید. برای مثال اگر سری فیلمهای آیرونمن رو دیده باشید، وقتی تونی استارک داخل لباسش میره، علاوه بر جهان واقعی بیرون یک سری از اطلاعات رو هم میتونه داشته باشه. این همون واقعیت افزودی یا augmented reality هست که بخشی از متاورسه.
بخش دیگهای از متاورس هم واقعیت مجازیه. واقعیت مجازی درواقع همون VR هست که وقتی عینکهای مخصوصش رو به چشم میزنید شما رو وارد جهان دیگهای میکنه که کاملا برنامهریزی شدهست، مثلا بازی
متاورس اینجا وارد میشه تا با ترکیب تمام اینها جایگزینی باشه برای اینترنت کنونی. فکر کنید شما میخواید با دوستاتون ویدیوکال کنید. باید وارد یک اپلیکیشن خاص بشید و اینکار رو انجام بدید. اما در جهان متاورس شما میتونید بصورت دیجیتالی بدون استفاده از هیچ اپلیکیشنی پیش همدیگه بشینید، البته بصورت مجازی.
چجوری وارد متاورس بشیم؟
حالا سوالی که شاید برای هر فردی پیش بیاد اینه که چجوری باید وارد متاورس بشیم؟ خب مشخصا متاورس هم مثل اینترنت که از طریق موبایل و کامپیوتر و… در دسترسه، نیاز به ابزارهای خودش داره.
شرکتی مثل فیسبوک میگه که متاورس جایگزین اینترنت موبایل خواهد شد و به همین دلیل حتی اسم شرکت خودشو به meta تغییر داده. در نتیجه میشه گفت احتمالا شروع متاورس از طریق قدرت AR در دوربین گوشیهاست.
متا ورس چه سودی برای من که یک کاربر عادی هستم داره؟
فکر کنید دارید تو جهانی زندگی میکنید که وقتی ویترین یک مغازه رو میبینید چیزی شبیه یک هولوگرام به شما میگه قیمت اون چقدره و نیازی نیست از کسی بپرسی
حالا فکر کن علاوه بر این اصلا نخواد تا اون مغازه بری، اون مغازه وجود خارجی نداره و کاملا دیجیتاله. شما میتونید ازش کالاهایی بخرید که کاملا دیجیتالیه.
در ادامه این تصور کنید شما یک تفنگ دیجیتالی میخرید و میتونید اونو هم در فورتنایت استفاده کنید هم در کانتر. یا در مثالی دیگه شما نیاز نیست برای هر برنامه یک اکانت جداگانه داشته باشید و فقط با هویت دیجیتال خودتون وارد تمام این جهان پهناور خواهید شد. چون تو متاورس شما در جهان دیجیتال زندگی میکنید. مثل اینه که بخواید مسواکتون رو از خونه خودتون ببرید خونه دوستتون.
غایت متاورس چیه؟
metaverse گسترده و غایت این جهان اینه که شما مثل فیلم آواتار فقط یکجا دراز میکشید و با زدن یک عینک یا اتصال دستگاهی وارد جهان دیجیتال میشید و میتونید اونتو زندگی کنید. این جهان زیر نظر هیچ کشور یا شرکت خاصی نیست پس شما و دیگر افراد سازنده اون هستید. میتونید از طریق تکنولوژی بلاکچین و رمزارزها خرید و فروش کنید و به معامله بپردازید. این پول هرجایی به دردتون میخوره و نیازی به چنج کردنش در هر نقطه نیست.
در کنار تمام مزایا و قابلیتهایی که از متا ورس گفتم باید به این مورد هم اشاره کنم که تفاوت عمده اینترنت و متا ورس اینه که شما در متا ورس زندگی میکنید و قابلیت تعامل بیشتری با افراد و جهان درونش دارید.
متاورس چه مضراتی داره؟
همه اینهایی که گفتم در مورد خوبیهای متاورس و قابلیتهاش بود اما میرسیم به بحث مضرات متاورس
این مضرات چیزهاییه که با خوندن اطلاعات در مورد متاورس به ذهن خودم رسیده و خیلیهاش هنوز پاسخی نداره و حتی برای خیلیها سوال نشده، اگر هم شده شاید نگفتن.
۱- امنیت اطلاعات ما در متاورس چگونه تامین میشه؟
یعنی اگر کسی به عینک من دسترسی داشته باشه شخصیت دیجیتالی من دستشه؟
۲- متاورس باعث کمتحرکی خیلی شدید افراد میشه در نتیجه چجوری میخوایم بحث سلامت جسمی رو درست کنیم؟
۳- ارتباطات واقعی بسیار کم میشه و خصوصا زمانی که متا ورس به کودکان برسه شدیدا دچار آسیبهای روانی خواهند شد. آیا برای این موضوع راهحلی اندیشیده شده؟
۴- قطعا ابرجهان اول به کسانی که ثروتمند هستند میرسه، عدالت در این جهان بی قانون چجوریه؟ یعنی هرکس در جهان واقعی ثروتمنده، اونجا هم ثروت زیادی داره و هر فردی در جهان واقعی فقیره ممکنه حتی نتونه وارد metaverse بشه. آیا تجهیزات ورود به متاورس
۵- آیا عینکهای واقعیت مجازی و واقعیت افزوده به جایی میرسند که ما احساسش نکنیم و ناراحتیهای چشمی، گردن درد و سرگیجه برامون ایجاد نکنه؟
چیزهای تکراری
باقی چیزهایی که اینجا میگم رو بقیه هم بهتون گفتند. و چیز جدیدی نیست.
متاورس Metaverse واژهای ترکیبی متشکل از meta به معنی «فراتر» و universe به معنی «جهان» است و میتوان آن را «فراتر از جهان» ترجمه کرد. این اصطلاح برای اولین بار در کتاب علمیتخیلی «سقوط برفی» (Snow Crash) نوشته نیل استفنسون در سال ۱۹۹۲ به کار برده شد. این نویسنده آمریکایی از واژه متاورس برای توصیف نوعی دنیای مجازی استفاده کرده بود که در آن قهرمان داستان در قالب آواتار خود با دیگران معاشرت میکند، خرید میکند و حتی دشمنان دنیای واقعی خود را شکست میدهد. البته خود مفهوم دنیایی شبیه متاورس پیش از این کتاب، در سال ۱۹۸۴ و با رمان سایبرپانکی نیورومنسر (Neuromancer) نوشته ویلیام گیبسون به شهرت رسیده بود.
در ادامه تیزری از ابرجهان رو که توسط شرکت Adobe ساخته شده ببینید. تو این ویدیو تمام کارهای روزانه مثل تقویم کارهاتون، دیدن دوربین جلوی درب و حتی به خاطر سپردن اسم همکارتون توسط متاورس و اون عینک واقعیت افزودهای که به چشم زدید انجام میشه.
عدهای عقیده دارند که متاورس از بازیهای ویدیویی شروع میشه، مثل بازیهای واقعیت مجازی امروزیه اما گستردهتر.
اگر میخواید مطلب رو به زبان سختتری بخونید میتونید به لینکهایی که در قسمت منابع گذاشتم مراجعه کنید.